File de Monografie | Comuna Traian, Jud. Ialomita

Va invitam sa descoperiti prin intermediul filelor de monografie –  Comuna Traian, judetul Ialomita, asa cum este vazuta de un locuitor al acelor meleaguri, doamna Profesor Spataru Florenta Claudia.

Incepem calatoria noastra sub indemnul moto-ului: “Existam temporar prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim.” (Douglas M. Lawson)

Propun cititorilor, prin intermediul File de Monografie, o calatorie in timp, un pelerinaj in vremuri de demult, al caror parfum de epoca speram sa-l poata simti cat mai multi dintre cei care isi vor sacrifica din timpul lor parcurgand paginile cartii.

File de monografie este povestea unei comune cu oamenii sai, cu bucuriile si necazurile lor, cu realizarile si neimplinirile lor. Este povestea unei comune care a fost si, asemenea altor comune, nu mai este astazi la fel ca odinioara. Viata moderna a condus la pierderea (in mare parte) a acelor datini stravechi, care ordonau viata comunitatii locale de dinainte vreme. Cu siguranta, comuna Traian nu va mai fi, din pacate niciodata, asa cum au cunoscut-o generatiile anterioare.

Cartea, File de monografie, continua o preocupare vie pentru a avea o oglinda a mostenirilor lasate de cei care au trait pe aceste meleaguri si pentru a le fi adus un fericit omagiu pentru comoara vietii si a credintei.

Ii invitam pe toti locuitorii din comunitate sa descopere, in paginile acestei monografii, chipul si imaginea inaintasilor lor, iar pe toti doritorii de noi cunostinte despre credinciosii din aceasta veche asezare, ii incurajam sa o lectureze cu mult respect si cu real folos.

Trebuie sa fiti de acord ca aceasta monografie poate cuprinde doar un crampei din cerul comunei Traian, dar e bine sa ilustreze acel petec de cer – fereastra, prin care se vad: trecutul si prezentul si prin care urmasii nostri sa gaseasca o cale luminata spre viitor.

In comuna pot fi observate multe schimbari, unele spre bine (patrunderea in case a modernismului, preocuparea pentru dezvoltarea de afaceri si de asigurarea certa a mijloacelor de subzistenta in gospodarii,..), dar si spre rau (indepartarea de traditii si obiceiuri, scaderea motivatiei pentru invatatura, politizarea exagerata a institutiilor, tratarea partizana a locuitorilor …).

Pornind de la cele constatate, mi-a incoltit in suflet un „gand”, de a da comunei Traian ce-i al ei: maretia trecutului, sinteza prezentului si scanteia viitorului.
Nu-mi permit sa dau sfaturi de viitor, ci doar ii rog pe consatenii mei si pe cei care vor avea ocazia sa rasfoiasca cartea, sa ia in serios istoricul, sa priveasca cu atentie la valorile trecutului, sa revada chipul prezentului si sa traga singuri concluzii asupra cailor de urmat.

Dintr-un interviu al lui Dan Puric s-au desprins concluzii demne de retinut: „-In tine, muritorule, sunt patru inimi: cea a lui Dumnezeu, cea a sufletului, cea de carne si sange si inima mamei. Toate patru inimi bat dimpreuna. Cand, in tine, inima Domnului nu mai bate, atunci esti in moarte  sufleteasca, iar cand inima mamei nu mai bate…..esti singur!

Comuna noastra este ca un organism viu in care bat aceleasi patru inimi, mentionate in pilda. Indemnul meu este sa avem grija de ele si, in mod deosebit de inima Domnului si de cea a mamei, caci fara ele totul este anorganic si viitorul poate arata ca o bucata de meteorit.

Hrana spirituala a „stramosiei”, adevarata comoara sufleteasca, poate fi perceputa si valorificata pentru binele personal si general, pentru o directie etica a viitorului.

In „Metafora creionului”, Paulo Coelho, face o similitudine intre calitatile creionului si cele ale omului, calitati care pot da sens pozitiv valorilor:

Prima calitate: poti sa faci lucruri mari, dar sa nu uiti niciodata ca exista o mana care ne conduce pasii. Pe aceasta mana o numim Dumnezeu si El ne conduce totdeauna conform dorintei Lui;

A doua calitate: din cand in cand trebuie sa ne oprim din scris si sa folosim ascutitoarea. Asta inseamna un pic de suferinta pentru creion, dar pana la urma va fi mai ascutit. Deci, trebuie sa stii a suporta anumite dureri, pentru ca ele te vor face mai bun;

A treia calitate: creionul ne da voie sa folosim guma, pentru a sterge ce am gresit. A ne corecta nu inseamna neaparat ceva rau, ceea ce este neaparat e faptul ca ne mentinem pe drumul drept;

A patra calitate: la un creion nu este important lemnul sau forma lui exterioara, ci mina de grafit din interior. Tot asa ingrijeste-te de ce este inlauntrul tau!;

A cincea calitate: creionul lasa totdeauna o urma. Tot asa, sa stii ca ceea ce faci in viata va lasa urme, astfel ca trebuie sa incerci sa fii constient de fiecare fapta a ta.

Acum, cand tehnologia scrisului s-a modernizat, putem folosi, prin asemanare, metafora computerului, dar morala ramane aceeasi, chiar daca altfel apar calitatile.

Motivatii importante pentru mine, in actiunea de realizare a monografiei sunt veneratia ce o am pentru generatiile trecute, care au sfintit vatra satului prin eroismul lor, dragostea pentru comuna, care mi-a oferit cea mai frumoasa etapa a vietii mele. Consider ca satul nostru merita acest omagiu monografic, pentru mandria satenilor, informarea urmasilor nostri asupra istoriei, a nu se pierde in si mai mare masura, decat astazi, urmele stramosilor nostri, transmiterea catre tineret a modelelor de valori ale comunei, educarea lor spre a duce Traianul spre noi realizari si valori cat si pentru pastrarea traditiilor locale, etc.

Satul nu inseamna doar ulite umbrite de livezi si case, cu ograzi atotcuprinzatoare si nici nu inseamna numai locuitorii satelor, oameni care se numesc tarani; nume frumos care inseamna suveran, stapan al pamantului, om liber si inauntru si inafara, adica om cu suflet minunat, cu credinta in Dumnezeu si care traieste si munceste, nu la comanda, ci dintr-o dragoste deosebita fata de pamantul lui, de casa, de familia si de satul lui…

Fiecare sat romanesc este un altar plin de har. Altarul Bisericii si Școala sunt inima satului. Fara Biserica si Școala, fara Preot si Profesor, satul ar fi pustiu…

Va invitam sa cititi integral File de monografie a Comunei Traian, judetul Ialomita

 

File monografie |Monografia Satului | Comuna Traian, Jud. Ialomita

File monografie | Sezatoare | Comuna Traian, Jud. Ialomita

File de monografie | Spectacol de dansuri | Comuna Traian, Jud. Ialomita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *